Százhalombattán 1970-ben kezdődött az intézményi szintű  zenei oktatás. Az 1. számú Általános Iskola adott helyet a zongora, szolfézs és hegedűtanításnak, a Budai Járási Körzeti Állami Zeneiskola (Érdi zeneiskola) kihelyezett tagozataként.

Az érdi iskoláról való leválás 1987-ben következett be, amikor Százhalombatta Város Önkormányzata önálló zeneiskolát alapított a városban és rendelkezésünkre bocsátotta a Gesztenyés út 1. szám alatt álló, volt tanács épületét. Itt a sok teremnek köszönhetően bővülhetett az iskola, ekkor kezdődött a fúvós és néhány évvel később az ütős oktatás. Az iskolát ekkortól Városi Zeneiskolának hívták.

1992-ben újabb átalakulás következett be életünkben, a néptáncosok és a képzőművészek csatlakozásával művészeti iskola lettünk, az országban másodikként.

Megnövekedett nevelőtestületünk és közel hatszáz tanulónk gyökeresen megváltoztatta az iskola életét, mind szakmai, mind működtetési szempontból. Sokféle új feladattal kellett szembenézni, a három tagozat működése komoly vezetési faladatot jelentett. A táncosok és a rajzosok a  BMK-ban lettek elhelyezve, a zenészek a Gesztenyés úti épületben dolgoztak. Az iskola igazgatója a megalakulástól kezdve 2003. szeptember 1-ig Virágh Tiborné volt.

2003. szeptember 1-én a táncosok kiváltak a Városi Művészeti Iskolából és létrehozták a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolát, így a további munkát már csak két tagozat folytatta. Az iskola vezetője ettől a tanévtől Adorjánné Visontai Katalin lett.

A legnagyobb változás 2005. augusztusában történt: a város önkormányzatának döntése alapján a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola intézményegysége lettünk. Átköltöztünk az iskola épületébe a Liszt Ferenc sétányra, és birtokba vettük a számunkra teljesen felújított művészeti folyosót, amely a mai napig az otthonunk.

Az önállóság elvesztésével átalakultak a mindennapjaink, a két iskola egy épületben való működtetése, az egymáshoz való alkalmazkodás, a programok szervezése sok feladatot adott az iskola vezetőinek.

Ezekben az években Tamás Emília igazgatóasszony vezette a közös igazgatású, többcélú intézményt.

Az utolsó változás 2013. szeptemberében volt: Sárközi Márta tankerületi igazgató asszony kezdeményezésére, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával és az Emberi Erőforrások Miniszterének döntése alapján újra önálló iskolaként kezdtük meg a tanévet, Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola néven.